عنوان طرح : طرح جامع نیازسنجی، اولویتبندی، تدوین، بازنگری و الحاقیه استانداردهای صنعت برق در حوزه تولید
نیروگاههای حرارتی دارای اهمیت بسیار بالایی در تولید انرژی در کشور هستند و مطابق آمار سال 1395 بیش از 93 درصد برق تولیدی کشور به وسیلۀ انواع نیروگاههای حرارتی (بخاری، گازی و سیکل ترکیبی) تولید شدهاند. با توجه به نیاز روز افزون کشور به انرژی الکتریکی، توسعه ظرفيتهاي توليد و افزایش بهرهوری تولید برق و ارتقاء بازده نیروگاهها از راهبردیهای مهم وزارت نيرو برای ارتقاء سطح کارآمدی صنعت برق کشور مطابق سند چشمانداز و برنامه راهبردی بلندمدت وزارت نيرو تا افق 1404 است.
تجهیزات و قطعات بکار رفته در نیروگاههای حرارتی، در کنار ارزش کلان مادی از فن آوری دقیق، پیشرفته و پیچیدهای برخوردار هستند. کنترل کیفیت این تجهیزات نقش مهمی در آمادگی نیروگاهها برای تولید برق پایدار، کاهش خاموشیها، کاهش هزینههای تعمیرات و تعویض قطعات و افزایش بهرهوری و بازده نیروگاهها دارد. برای اطمينان از کيفيت تجهيزات بكار گرفته شده ساخت داخل و یا وارداتی و برخورداری آن از استانداردهای قابل قبول، وجود آزمایشگاههای مرجع كه مواد، قطعات و سیستمهای ساخته شده برای بکارگیری در بخشهای مختلف نیروگاهی را مورد آزمون و آزمایش قرار دهد بسیار ضروری و اساسی است. همچنین، آزمون و تحویلگیری قطعات ساخته/تامین شده مورد نیاز نیروگاهها نیازمند بکارگیری استانداردها، دستورالعملهای و رویههای مشخصی است که کیفیت محصولات را در راستای افزایش بهرهوری و پایایی بهبود بخشد.
يكي از نيازهای صنعت برق و حوزه انرژی كشور، تهيه و تدوين نظامهای فنی و اجرايی در قالب استانداردها، دستورالعملها، آئيننامهها و ساير الزامات فنی جهت استاندارد و يكسان نمودن كليه فعاليتهای فنی، مهندسی و اجرايی در اين زمينه است. در اين راستا میبایست با برنامهريزی مناسب جهت تهيه اين نظامها، مستندات لازم را تا پيش از زمان بهرهبرداری تهیه نموده و در اختيار ذینفعان قرار داد.
بر اساس "نظام¬نامه مدیریت و راهبری پژوهش و فناوری وزارت نیرو"، وظایف جدیدی بر عهده پژوهشگاه نیرو قرار داده شده است که از مهم¬ترین این موارد "تهیه استانداردها و ارائه خدمات آزمایشگاهی و ارزیابی کیفیت تجهیزات و سیستم¬های صنعت آب و برق" می¬باشد. همچنین، براساس نظام¬نامه استانداردهای صنعت برق، پژوهشگاه نیرو بازوی اصلی و اجرائی در حوزه¬های نیازسنجی، تدوین و نظارت بر استانداردهای صنعت برق می¬باشد. یکی از وظایفی که بر عهده پژوهشگاه نیرو گذاشته شده است، تنظیم برنامه¬های پیشنهادی نیازسنجی، تدوین و نظارت بر استاندارد و پیشنهاد برنامه عملیاتی سالانه فعالیت¬های مرتبط با استاندارد و ارسال آنها به شرکت مادر تخصصی مربوطه جهت تصویب میباشد.